هیتر دیزل ژنراتور و انواع آن
ژنراتورهای دیزلی امروزه کاربردهای زیادی برای مراکز صنعتی و سازمانهای مختلف دارند و عموما زمانی به کار میآیند که به برق شهری دسترسی نداشته باشیم.
یکی از اجزای مهم هر ژنراتور دیزلی هیتر است که موضوع بحث این مقاله است. هر دستگاهی در فصل زمستان برای کارکرد درست یکسری تمهیدات نیاز دارد و ژنراتور هم از این قاعده مستثنی نیست. برای مثال خودرو در فصل سرما به ضدیخ و سرویس بخاری و … نیاز دارد.
هیتر دیزل ژنراتور به منظور استفاده درست و اصولی از این دستگاه در فصل زمستان مورد استفاده واقع میشود. در ادامه با گرمکن ژنراتور و انواع آن و نحوه کارکرد آن در سرما آشنا خواهیم شد و شرایط دقیق آن را توضیح خواهیم داد.
انواع ژنراتور و کاربرد آن
ژنراتورها در انواع مختلفی تولید میشوند که سه مدل آنها عبارتند از: پرایم، دائم کار و اضطراری.
هر یک از ژنراتورهای دیزلی فوق کاربردهای خاص خودشان را دارند. برای مثال ژنراتور آماده به کار یا اضطراری وقتی کاربرد خواهد داشت که دسترسی به برق قطع میشود و ضروری است که تأمین برق صورت بگیرد. همچنین از ژنراتورهای پرایم به منظور کار مدوام استفاده میشود.
سوالی که مطرح میشود این است که آیا از دیزل ژنراتورها میتوان در شرایط آب و هوایی مختلف استفاده صحیح داشت و راندمان خوبی را برداشت کرد؟ پاسخ به این سوال مثبت است اما برای تحقق راندمان بالا در شرایط جوی مختلف باید یکسری فاکتورها را در نظر بگیریم.
اگر در شهری زندگی میکنید که دارای آب و هوای خشک و سرد است (مثل اردبیل) حتما به وسیله ای به نام هیتر یا گرمکن ژنراتور نیاز پیدا میکنید چرا که بدون این قطعه راندمان دستگاه کاهش مییابد و باید قید کار کردن را بزنید.
بنابراین بسته به مکانی که در آن زندگی میکنید و وضعیت آب و هوایی و اقلیم آن باید از هیتر استفاده کنید. کار عمده هیتر ژنراتور گرم نگه داشتن آب، روغن و سوخت داخل موتور است و به طور مستقیم با برق شهری کار خواهد کرد.
در سرمای شدید هر وسیله و دستگاهی یخ میزند و برای کار کردن با آن دچار مشکل خواهید شد اما اگر بتوانید ژنراتور خود را گرم نگه دارید با هیچ یک از مشکلات زمستان دست و پنجه نرم نخواهید کرد. گرم نگه داشتن ژنراتور دوام موتور را برای زمستان افزایش میدهد و راندمان آن را در سطح بالایی نگه خواهد داشت. همچنین مشکل استارت زدن را که معمولا در سرما دیده میشود رفع خواهد کرد.
علت استفاده از هیتر دیزل ژنراتور چیست؟
با نگاهی به استانداردهای بین المللی دیزل ژنراتورها متوجه این نکته میشویم که نمونههای آماده به کار یا اضطراری برای اینکه بتوانند در موقعیت ضروری و امرجنسی آغاز به کار کنند تنها ده ثانیه زمان دارند. برای اینکه چنین شرایطی به وجود آید باید دمای مایع خنک کننده به ۱۰۰ تا ۱۲۰ درجه برسد. تمام این فرآیند باید پیش از استارت زدن کامل شود تا به دستگاه آسیبی وارد نگردد.
طبیعی است که در زمستان و به علت برودت هوا ژنراتورهای گازوئیلی سخت تر استارت بخورند و با مشکل روشن نشدن در استارت اول رو به رو شوند. علاوه بر این یکی از مشکلاتی که با بروز سردی هوا برای دیزل ژنراتورها به وجود میآید، ریپ زدن موتور است. برای اینکه چنین مشکلاتی پیش نیاید و استارت نرمی داشته باشیم باید از هیتر استفاده کنیم.
همه چیز بستگی به شرایط و موقعیت دارد و اگر اوضاع ضروری باشد علاوه بر گرمکن آب از گرمکن روغن و سوخت نیز استفاده خواهد شد. در ادامه سعی میکنیم شرایط نیاز به استفاده از هیتر یا گرم کن را به طور دقیق تر بررسی کنیم.
۱. مطمئن شدن از عملکرد صحیح دیزل ژنراتور
به کمک هیتر یا گرمکن ژنراتور دیزلی آب و روغن گرم میماند و دستگاه هم راندمان خوبی را ثبت خواهد کرد و هم عملکرد صحیحی از خود نشان میدهد.
۲. هزینههای تعمیر و نگهداری کاهش خواهد یافت
وقتی از هیتر یا گرمکن استفاده میکنید، دمای دستگاه را میتوانید تحت کنترل داشته باشید و بدین ترتیب روغن کافی و مناسب برای راه اندازی در اختیار خواهید داشت. نتیجتا دیزل ژنراتور شما استهلاک کمتری را تجربه میکند و نیاز به تعمیر و نگهداری مجدد کاهش خواهد یافت.
۳. هزینههای سوخت و آلودگی زیست محیطی کاهش مییابد
فرض کنید فصل زمستان از راه رسیده و برای دیزل ژنراتور خود از هیتر یا گرمکن مناسب استفاده نکردهاید. در چنین شرایطی مجبور هستید، مدام دستگاهتان را روشن نگه دارید تا خاموش نشود و همواره ترس استارت خوردن نداشته باشید.
روشن نگه داشتن مداوم دستگاه باعث مصرف سوخت بیشتر میشود و گازهای کربن دی اکسید زیادی روانه محیط زیست خواهد کرد. برای دچار نشدن به چنین مشکلی باید از هیتر مناسب دیزل ژنراتور استفاده کنید. با نصب گرمکن ژنراتور میتوانید دستگاه را خاموش کنید و فقط در مواقع نیاز روشن نمایید.
علاوه بر این باید بدانید که دیزل ژنراتوری که بدون هیتر کار میکند، کارایی و بازده مطلوبی نخواهد داشت و به محض استارت زدن احتراق ناقص صورت میگیرد و رطوبت و دوده سیاه در اطراف دستگاه جمع میشود. تمام این مشکلات به وسیله هیتر حل خواهند شد.
۴. در زمان زیر بار رفتن دستگاه صرفه جویی کنید
فرقی نمیکند که از دیزل ژنراتور در قامت یک سازمان استفاده کنید یا به عنوان یک فرد از آن کمک بگیرید چرا که هر یک دقیقه کار کردن این دستگاه روی نتیجه نهایی آن اثر خواهد گذاشت. متاسفانه ژنراتورهایی که هیتر یا گرمکن ندارند مجبورند زمان زیر بار رفتن بیشتری داشته باشند که نتیجه آن اتلاف زمان خواهد بود.
در واقع پیش از آنکه دستگاه به باردهی برسد نیاز است مایع خنک کننده به دمای متعادل و مطلوبش برسد. در صورتی که گرمکن آب را نصب کنید از بروز این مشکل جلوگیری به عمل میآورید.
۵. به سیستمهای دیگر کمتر آسیب میرسد
وقتی مایع خنک کننده به دمای متعادل نمی رسد و استارت سرد شده، باتری هم بالتبع سرد خواهد بود و در پی آن راندمان کلی دستگاه کاهش مییابد. وقتی باتری سرد است ظرفیت استارت نیز کم خواهد شد و استارت سرد هم منجر به دشارژ شدن و تخلیه باتری میگردد.
معرفی انواع مختلف هیتر ژنراتورهای گازوئیلی
هر دیزل ژنراتوری سه نوع گرمکن دارد که در ادامه به بررسی یکایک آنها خواهیم پرداخت. استفاده از گرمکن یا هیتر آب برای هر ژنراتوری که در فصل زمستان قرار است به کارگیری شود واجب است اما هیتر روغن و سوخت در شرایط ضروری مورد نیاز خواهد بود.
۱. هیتر یا گرمکن آب
وقتی هوا سرد است به هیچ چیز ژنراتور رحم نخواهد کرد و آب درون رادیاتور را سرد میکند و ممکن است باعث یخ بستن آن شود. هیتر آب باعث میشود آب داخل رادیاتور گرم نگه داشته شود. برای انتخاب این وسیله به توان دستگاه و میزان آبی که داخل رادیاتور است نگاه میاندازیم. ظرفیت هیتر آب بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ وات میباشد. محل نصب گرمکن آب روی شاسی ژنراتور و قسمت ورودی-خروجی رادیاتور خواهد بود.
۲. هیتر یا گرمکن روغن
روغن داخل موتور هم در شرایط آب و هوایی سرد ممکن است دچار سرمازدگی شود. اگر از هیتر روغن در زمستان استفاده نکنیم، روغن خاصیت لزجی و گرانروی خودش را از دست خواهد داد و دیگر به درد نمی خورد. از آنجایی که روغن مایع مهمی در دیزل ژنراتوها محسوب میشود باید جلوی یخ زدن آن گرفت. انتخاب هیتر روغن هم بستگی به حجم کارتل روغن و توان دستگاه دارد. محل نصب هیتر روغن روی صفحه ای مسطح به کارتل ژنراتور است.
۳. هیتر یا گرمکن سوخت
اگر در منطقه ای زندگی میکنید که ممکن است هوا به منفی ۱۵ درجه سانتی گراد برسد حتما باید از هیتر سوخت استفاده کنید چرا که در غیر این صورت احتمال دارد سوخت ژنراتور یخ بزند. به منظور جلوگیری از بروز چنین حادثه ای میتوان از هیتر یا گرمکن سوخت بهره گرفت. گازوئیلی که ناخالصی ندارد در دما منفی ۱۸ درجه سلسیوس یخ میزند. برای نصب این وسیله روی دستگاه باید از فردی متخصص کمک بگیرید چرا که نصب غیراصولی آن میتواند باعث آتش سوزی شود.
مزایای استفاده از گرمکن یا هیتر دیزل ژنراتور
مزایای زیادی میتوان برای هیتر دیزل ژنراتور عنوان کرد که برخی از آنها عبارتند از:
- افزایش طول عمر دستگاه و ماندگاری بیشتر آن
- نیاز به تعمیر و نگهداری تا حد زیادی در زمستان کاهش خواهد یافت
- نرم شدن استارت هنگامی که هوا سرد است
- جلوی ریپ زدن موتور را با هیتر میتوان گرفت
- استهلاک سایر قطعات موتور را کاهش میدهد
- باعث صرفه جویی در مصرف سوخت میشود
- از آلودگیهای زیست محیطی هنگام استارت زدن جلوگیری خواهد کرد
نکاتی درباره نگهداری از گرمکن یا هیتر دیزل ژنراتور
هر دستگاهی برای اینکه بتواند مثل روزهای اول کار کند و دچار مشکل نشود نیاز به نگهداری درست و اصولی دارد. اگر از دیزل ژنراتورها به خوبی نگهداری شود، میتوانند تا سالهای طولانی مورد استفاده قرار بگیرند و با خرابی مواجه نشوند. نکات زیر را برای سالم نگه داشتن هیتر دیزل ژنراتور خود در نظر بگیرید:
۱. بررسی هفتگی هیتر را فراموش نکنید و اگر با عیب و ایرادی مواجه شدید نسبت به رفع آن اقدام نمایید.
۲. بهتر است جهت افزایش کارایی و بهبود دستگاه هر دو سال یک مرتبه داخل هیتر را خالی و تمیز کنید.
۳. ضدیخ را برای فصول سرد سال فراموش نکنید و از نمونه باکیفیت آن استفاده کنید.
۴. از ریختن آب سخت درون رادیاتور خودداری کنید.
۵. مراقب شلنگ هیتر یا گرمکن باشید تا مبادا خم یا شل شده باشد.
۶. ورودی هیتر باید در پایین ترین نقطه سیستم خنک کننده قرار داشته باشد چرا که این موضوع باعث گرم شدن آب اطراف بلوک میشود.
جهت خرید و مشاهده انواع دیزل ژنراتورها به صفحه دیزل ژنراتور مراجعه کنید.
گرمکن دیزل ژنراتور چه اجزایی دارد؟
دانستن اجزای مختلف هیتر یا گرمکن دیزل ژنراتور به شما کمک میکند تا درک بهتری نسبت به نحوه عملکرد آن و خرابیهای احتمالی اش داشته باشید. به طور کلی هر هیتر یا گرمکنی از ۷ جزء تشکیل شده که عبارتند از:
- اتصالات شلنگی
وقتی مایع خنک کننده به گردش در میآید، نقش مهم و ارزشمند اتصالات شلنگی بیش از هر زمان دیگری است چرا که وظیفه توزیع گرما داخل بلوک سیلندرها بر عهده مایع خنک کننده است. شلنگ مذکور نوعی کانال است که مایع خنک کننده از طریق آن بین بلوک سیلندر و هیتر جریان پیدا میکند.
- پایه نصب
به منظور اینکه بلوک سیلندر به درستی نصب شود، پایه لازم است.
- ترموستات
وظیفه ترموستات قطع و وصل کردن جریان آب سرد و گرم است و کمک میکند تا خنک کننده در دمای ثابتی قرار داشته باشد.
- عنصر گرمایشی
عنصر نامبرده باعث تبدیل جریان انرژی الکتریکی به گرمایی میشود.
- پیچ هواگیری
این پیچ روزنه ای دارد که جریان مایع خنک کننده به داخل محفظه احتراق را فراهم میکند.
- المنت گرمکن یا هیتر
وظیفه این المنت تبدیل جریان الکتریکی به حرارت است تا بدین ترتیب گرمای موردنیاز هیتر فراهم شود.
- شیر یک طرفه
برای اینکه بتوانیم هیتر را باز و بسته کنیم نیازمند دو شیر یک طرفه هستیم که جریان ورودی و خروجی مایع را کنترل میکنند.
برای خرید گرمکن دیزل ژنراتور باید به اندازه ژنراتور و رادیاتور آن توجه کنید و در کشور ما با توجه به اینکه شرایط آب و هوایی مشخصی دارد بیشتر از هیتر آب استفاده میشود. یکی از نکات مهمی که باید بدانید، زمان تعویض بخاری خنک کننده است که معمولا هر ۵ سال یک مرتبه میباشد. هیترهای ژنراتور میتوانند تا دمای منفی ۲۵ درجه کار کنند.
ما در پارسیان دیزل به معرفی هیتر دیزل ژنراتور و … پرداختهایم. از اینکه تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید، سپاسگزاریم.
بهمن ۱, ۱۴۰۲