loading
contact
@
close بستن
محصولات
icon
icon
icon
close بستن

    علت استارت نخوردن دیزل ژنراتور+ 16 دلیل روشن نشدن دیزل ژنراتور

    علت استارت نخوردن دیزل ژنراتور

    هر دستگاهی برای روشن شدن دکمه یا کلیدی دارد که در اغلب دستگاه های مکانیکی و الکتریکی با نام استارت شناخته می‌شود. دیزل ژنراتور همان طور که می‌دانید انرژی مکانیکی را تبدیل به انرژی الکتریکی می‌کند تا در مواقعی که دسترسی به برق مستقیم نداریم بتوانیم از آن بهره مند شویم.

    دکمه استارت دیزل ژنراتور باعث روشن شدن و راه اندازی دستگاه می‌شود تا با فشردن آن سوخت وارد موتور شده و عمل احتراق صورت گیرد. حال شاید سوال برایتان ایجاد شود که کاربرد استارت دیزل ژنراتور چیست؟ اصولا برای اینکه ژنراتور آغاز به کار کند باید هوا و سوخت وارد سیلندرها شوند و عملیات احتراق شروع شود. فرآیندهای فوق از طریق استارت انجام می‌شوند.

    با ما در پارسیان دیزل همراه شوید تا با دلیل روشن نشدن دیزل ژنراتورها آشنا شوید.

    تفاوت استارت الکتریکی و پنوماتیکی

    به طور کلی دو نوع استارت وجود دارد که عبارتند از: الکتریکی و پنوماتیکی. در موتورهای جدید که با جریان مستقیم کار می‌کنند از استارت الکتریکی استفاده شده و انرژی موتور از قبل در باتری ها ذخیره شده است. تفاوت پنوماتیکی با الکتریکی در این است که اولا این نوع از استارت ها در موتورهای قدیمی تر استفاده شده اند و دوما آغاز به کار آنها از طریق هوای فشرده ذخیره شده در مخزن انجام می‌شود. وقتی استارت پنوماتیکی را می‌زنید، هوا به گردش در می‌آید و موتور روشن خواهد شد.

    نکته مهم دیزل ژنراتورهایی است که با توان های متفاوت تولید می‌شوند. هر ژنراتوری بسته به اندازه و توان خروجی که دارد استارتر مجزایی خواهد داشت. بنابراین بین ساخت استارترها و بزرگی و توان موتورها رابطه مستقیمی وجود دارد.

    اجزای تشکیل دهنده استاتر دیزل ژنراتور

    اجزای تشکیل دهنده استارتر

    برای اینکه با استارتر به طور دقیق تر آشنا شویم بیایید نگاهی به اجزای تشکیل دهنده آن بیندازیم. استارترها از اجزای زیر تشکیل شده اند:

    ·        آرمیچر

    ·        کموتورها

    ·        سولونوئید یا اتوماتیک استارت

    ·        بالشتک ها

    ·        دنده

    ·        پوسته و درپوش ها

    ·        زغال ها و کلاچ یک طرفه

    استارت دیزل ژنراتور چگونه کار می‌کند؟

    پیش از آنکه به بررسی علل متنوع روشن نشدن و استارت نخوردن ژنراتورها بپردازیم، بیایید نیم نگاهی به نحوه کار استارت بیندازیم تا با طریقه کارکرد آن بهتر آشنا شویم. برای اینکه موتور استارت بخورد و ژنراتور شروع به کار کند، مراحل زیر طی می‌شود:

    ·        دو کابل در سیستم استارت وجود دارد که یکی از آنها مثبت و دیگری منفی است. کابل مثبت به پیج بزرگی وصل می‌شود که سه سیم به اتوماتیک استارت آن متصل شده است. همچنین کابل منفی به بدنه اتصال می‌یابد.

    ·        زمانی که سوئیچ روشن می‌شود، بین کابل های مذکور اتصال برقرار خواهد شد و با فشار دادن استارت جریان برق به سولونوئید یا اتوماتیک استارت که کلیدی مغناطیسی است انتقال پیدا می‌کند و محور آن را عقب تر می‌کشد.

    ·        با به جریان افتادن برق درون بالشتک ها در موتور استارت گردش ایجاد شده و همچنین دنده فلایویل بر اثر جلو راندن استارت توسط دنده و کلاچ یک طرفه درگیر می‌گردد.

    ·        بالشتک ها حالت سیم پیچی شده دارند و روی بدنه استارتر نصب شده اند. وقتی جریان مغناطیسی وارد آنها می‌شود حالت آهنربایی پیدا کرده و یکی در میان قطب های شمال و جنوب را تشکیل می‌دهند.

    ·        آرمیچر استارت هم محوری است که سیم پیچی شده و جریان برق خود را از زغال های مسی دریافت می‌کند.

    ·        هنگامی که جریان برق به بالشتک ها و سیم پیچی های آرمیچر می‌رسد، میدان مغناطیسی قدرتمندی ایجاد می‌شود که آرمیچر را به گردش در می‌آورد.

    ·        استارت کمکی یا اتوماتیک به محض استارت خوردن ژنراتور دنده و کلاچ یک طرفه را که متصل به آرمیچر هستند به سمت جلو می‌راند و آنها را با دنده فلایویل درگیر می‌کند. وقتی موتور روشن می‌شود دور فلایویل از دور محور استارت بیشتر خواهد شد.

    ·        بعد اینکه دیزل ژنراتور روشن شد، محور استارت کمکی جریان برقش قطع می‌گردد و به وسیله فنری به عقب رانده می‌شود و در جای قبلی اش قرار می‌گیرد.

    جهت آشنایی با انواع دیزل ژنراتور و خرید آن به صفحه دیزل ژنراتور مراجعه کنید.

    علت های روشن نشدن دیزل ژنراتور

    دلایل روشن نشدن دیزل ژنراتور چیست؟

    همان طور که به درستی اشاره کردیم، استارت از جمله مهمترین قطعاتی است که اگر کار نکند، با فشار شاسی هیچ اتفاقی در دستگاه نمی افتد و موتور روشن نخواهد شد. مهمترین دلایل روشن نشدن دیزل ژنراتور به شرح ذیل است:

    1. کمبود سوخت یا نشتی

    اولین و مهمترین اقدامی که باید پس از روشن نشدن ژنراتور انجام دهید، بررسی مخزن سوخت است. باید ببینیم آیا مخزن سوخت کافی دارد یا خیر و اقدامی از این ساده تر وجود ندارد. توجه داشته باشید که سوخت کهنه و یا باقی مانده گازوئیلی که مدت هاست ته باک مانده می‌تواند به یکباره آسیب های جبران ناپذیر یا هزینه بری برایتان به ارمغان آورد.

    علاوه بر این ممکن است در سیستم سوخت رسانی نشتی وجود داشته باشد و در پی آن تمام سوخت تخلیه شده باشد. این احتمال وجود دارد که مخزن را در محل نامناسبی قرار داده و به خوبی از آن مراقبت نکرده باشید. عدم رعایت نکات حفاظتی می‌تواند باعث ترک برداشتن شلنگ ها و لوله هایی شود که سوخت از آنها عبور می‌کند.

    2. خراب بودن شمع

    اگر سیستم سوخت رسانی و مخزن را بررسی کردید و از سلامت و پر بودن آن اطمینان حاصل کردید، می‌توانید به چک کردن شمع مشغول شوید. برای اینکه بتوانید شمع دیزل ژنراتور را بررسی کنید می‌بایست سوکت آن را از موتور جدا نمایید.

    در صورتی که شمع دستگاه لایه ای از رسوبات با خود داشت که نمی توانستید آنها را با برس یا الکترودهای شکسته پاک کنید بهتر است شمع ها را تعویض نمایید. اگر نمی خواهید هزینه بپردازید، می‌توانید کثیفی و رسوبات را به دقت از روی شمع پاک کرده و مشخصات دفترچه راهنما را مطالعه کنید. شمعی که سالم است، جرقه های آبی تولید خواهد کرد.

    3. کم بودن یا نداشتن روغن موتور

    چه در ماشین سواری و چه دیزل ژنراتور، روغن اهمیت بسزایی برای موتور دارد. روغن ناکافی می‌تواند برایتان دردسرساز باشد. در حال حاضر ژنراتورهای مدرن و تازه تولید مجهز به حسگرهایی شده اند که به محض کاهش سطح روغن از حد استاندارد، ژنراتور را خاموش می‌کنند.

    خاموشی دستگاه بعد از دریافت آلارم از آسیب دیدن موتور جلوگیری به عمل می‌آورد. در صورتی که بیش از 50 ساعت از زمان تعویض روغن می‌گذرد (اگر ژنراتور جدید باشد بعد از 20 ساعت) باید نسبت به عوض کردن آن اقدام نمایید.

    اندازه گیری سطح روغن از طریق گیج یا میله اندازه گیری انجام خواهد شد. این ابزار در میل لنگ ژنراتور تعبیه شده است و می‌توانید هنگام کاهش سطح روغن و یا تمام شدن آن، دستورالعمل های لازم را بررسی کنید.

    4. گرفته بودن ورودی هوا دیزل ژنراتور

    دیزل ژنراتور را استارت می‌زنید و شاهد خروج دود سیاه از اگزوز آن هستید. توجه داشته باشید که تماشای چنین صحنه ای به این معناست که هوای کافی به دستگاه نمی رسد. می‌بایست برای بررسی مشکل و رفع آن فیلتر و مسیر هوا را به دقت نگاه کنید و اگر نیاز است فیلتر هوا را تعویض نمایید.

    5. گرفتگی فیلتر گازوئیل

    فیلتر گازوئیل هم نظیر فیلتر هوا ممکن است دچار انسداد شود. یکی از دلایل روشن نشدن دیزل ژنراتور می‌تواند مسدود شدن یا گرفتگی همین فیلتر باشد. وظیفه فیلتر سوخت یا همان فیلتر گازوئیل این است که رسوبات سوخت را پیش از ته نشین شدن به خودش جذب می‌کند.

    فیلترها بعد از گذشت مدتی مملو از رسوبات سوخت می‌شوند و راه ورود سوخت به موتور را مسدود می‌کنند. در صورتی که این فیلتر مسدود شود، سوخت به ژنراتور نخواهد رسید.

    6. وجود آب یا ناخالصی در گازوئیل

    متاسفانه کیفیت سوخت در جایگاه های کشورمان چندان مطلوب و مناسب نیست و به همین خاطر یکی از دلایل رایج روشن نشدن دیزل ژنراتور می‌تواند وجود ناخالصی در گازوئیل باشد. پایین بودن کیفیت سوخت نه تنها به موتور آسیب می‌رساند بلکه مانع از استارت خوردن خواهد شد.

    در صورتی که آب یا ناخالصی دیگری در سوخت وجود داشته باشد، موتور آسیب جدی می‌بیند. همچنین یکی از دیگر دلایل روشن نشدن موتور، مشکل در انژکتورها است. چاره رفع این مشکل، خرید ژنراتور با کیفیت است.

    7. گرفتگی یا یخ زدگی لوله سوخت دیزل ژنراتور

    اگر در فصل زمستان و سرما دیزل ژنراتور شما روشن نشد، می‌توانید به گرفتگی یا یخ زدگی لوله سوخت شک کنید. در سرما مجرای لوله سوخت و شلنگ های انتقال دهنده ممکن است دچار یخ زدگی شوند و بدین ترتیب مانع از رسیدن سوخت به موتور شوند.

    برای اینکه بتوانید یخ زدگی را برطرف کنید و مسیر انتقال سوخت را باز نمایید، آب جوش را مرتب روی لوله های سوخت و پمپ بریزید. توجه داشته باشید که به هیچ وجه از شعله مستقیم برای حل مشکل استفاده نکنید چرا که باعث آتش سوزی خواهید شد و سیم کشی های دیزل را خراب می‌کنید.

    8. دود گرفتگی و خفه کردن دیزل ژنراتور

    مشکل دود گرفتگی و خفه کردن دیزل ژنراتور در نمونه های جدیدتر بیشتر دیده شده است. علت بروز چنین مشکلی را باید در سیستم های سوخت رسانی که به هوا حساس تر هستند جستجو کرد. ژنراتورهای قدیمی هنگامی که روشن نمی شوند دلیلش وجود نشتی در خط است.

    اصولا اغلب ژنراتورها بازه استفاده 70 تا 80 درصدی خروجی دارند و زمانی که خارج از این بازه به کار گرفته می‌شوند سوخت اضافی آنها به حالت دوده در می‌آید و باعث خفگی موتور خواهد شد. تولیدکنندگان و متخصصان دیزل ژنراتورها توصیه می‌کنند که پس از هر بار فعالیت موتور مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد تا دودها از مسیرها خارج شوند.

    9. ضعیف شدن باتری دیزل ژنراتور با تمام شدن آن

    اگر دستگاه دیزل ژنراتور شما استارت الکتریکی از نوع دکمه ای یا از راه دور دارد بهتر است پیش از هر چیزی باتری را بررسی کنید چرا که یکی از رایج ترین دلایل روشن نشدن ژنراتور، خرابی یا ضعیف شدن باتری استارت است.

    خرابی باتری دلایل متعددی می‌تواند داشته باشد اما عمده ترین دلیل آن سولفاته شدن (تجمع کریستال های سولفات سرب در صفحات باتری) است. این اتفاق هنگامی رخ می‌دهد که مولکول های سولفات در اسید باتری به شکل عمیق تخلیه می‌شوند و در اثر آن باعث می‌شوند روی صفحات باتری پوشیده شود و جریان کافی برای برقراری اتصال تأمین نگردد.

    با این اوصاف دقت داشته باشید که پس از هر مرتبه سرویس یا تعمیر دیزل ژنراتور، سیستم آن را بررسی کنید و مطمئن شوید که مدار تغذیه باتری درست کار می‌کند و اثری از سولفاته شدن آن نیست.

    10. وجود مشکل در انژکتور

    انژکتور همان طور که در زیر کاپوت خودروهای سواری وجود دارد در دیزل ژنراتور هم تعبیه شده است. مشکل و ایراد در این قطعه می‌تواند دلیل روشن نشدن دستگاه باشد. توجه داشته باشید که همواره ابتدا استارت بزنید و در صورتی که دستگاه روشن نشد و دودی سیاه از اگزوز خارج نگردید، باید بررسی کنید که آیا سوخت در لوله ها وجود دارد یا خیر!

    اگر بررسی کردید و وضعیت سوخت دیزل ژنراتور مطلوب بود، احتمال دارد سوزن انژکتورها مسدود شده باشند. برای حل این مشکل باید از متخصص این کار کمک بگیرید. همچنین ممکن است به دلیل تنظیم نبودن، ضعف انژکتور و شکستگی قطعات پمپ، دستگاه استارت نخورد و روشن نشود.

    11. خرابی کلید بریکر و فیوزها

    یکی از دلایل دیگر روشن نشدن دیزل ژنراتور، خرابی کلید بریکر یا سوختن فیوزها است. بعد از بررسی فاکتورهای بالا و نرسیدن به نتیجه نگاهی به کلید بریکر و فیوزها بیندازید بلکه بتوانید مشکل را تشخیص دهید.

    توجه داشته باشید که نباید به هیچ وجه بدون رعایت نکات احتیاطی و ایمنی اقدام به بازرسی فیوزها کنید یا اینکه کلید بریکر را روی حالت اتوماتیک قرار دهید. عدم توجه به موارد فوق می‌تواند باعث شود دیزل ژنراتور با مشکلاتی نظیر اورلود (Over Load) یا اتصال کوتاه بدون محافظ رو به رو شود که آسیب جدی برای دستگاه به حساب می‌آید.

    12. سیستم خنک کننده ضعیف

    همان طور که از نام سیستم خنک کننده بر می‌آید، اگر وجود نداشته باشد موتور بیش از حد داغ خواهد شد و خرابی های مکانیکی به وجود می‌آورد. وقتی دیزل ژنراتور در حال فعالیت است باید سطح مایع خنک کننده را به دقت بررسی کرد و اگر مشکلی در حوضچه های مایع وجود داشت سریعا نسبت به حل آن اقدام نمایید.

    اغلب مایع های سیستم خنک کننده به رنگ قرمز هستند اما برخی از تولیدکنندگان رنگ های دیگری برای آن در نظر گرفته اند. علاوه بر این عوامل دیگری هم ممکن است باعث پایین آمدن سطح مایع سیستم خنک کننده شوند که از جمله آنها می‌توان به خرابی هسته های رادیاتور اشاره کرد. بعد از اینکه سیستم خنک می‌شود، ترموستات مسیر را می‌بندد و سطح آن پایین می‌آید.

    13. رها نشدن فنر سلونوئید

    قطعه ای که در دیزل ژنراتور وظیفه خاموش کردن دستگاه را بر عهده دارد، سلونوئید است. بعضی از دستگاه ها برای اینکه روشن شوند و سوخت به موتور برسد باید سلونوئید فعال باشد. برای بررسی درست بودن این قطعه می‌توانید سر مثبت سیم را به سر مثبت سلونوئید متصل کنید تا کارکرد درست آن را مشاهده نمایید. اگر درست کار نکرد باید نسبت به تعویض آن مبادرت ورزید.

    14. وجود خرابی و مشکل در پمپ سه گوش

    هر دیزل ژنراتوری را که نگاه کنید دو نوع پمپ دارد که به اولی پمپ سه گوش گفته می‌شود. برای اطمینان از صحت و سلامت پمپ سه گوش باید استارت زد و دستگاه را روشن نمود. اگر استارت زدید و گازوئیل از خط سوخت به مخزن برنگشت، در پمپ سه گوش ایرادی وجود دارد که باید رفع شود.

    15. زیاد بودن بار موتور

    اگر بار موتور زیاد یا کم باشد می‌تواند باعث شود دیزل ژنراتور روشن نگردد. موتوری که دچار گرفتگی یا گیر است به هنگام استارت زدن خوب دور بر نمی دارد و می‌بینید که استارت می‌خورد اما روشن نمی شود. به این اتفاق در اصطلاح گیر موتور می‌گویند. از جمله دلایل گیر موتور می‌توان به خرابی بلبرینگ، پاشیدن سیم پیچ ژنراتور و سایش روتور و استاتور اشاره کرد.

    16. هوا گرفتگی در سیستم سوخت رسانی

    مهمترین دلیل روشن نشدن دیزل ژنراتورها را باید در وجود نداشتن سوخت و یا نرسیدن آن به موتور دانست. یکی از دلایل رخ دادن این اتفاق، وجود هوا یا هوا گرفتگی در سیستم سوخت رسانی است. بروز چنین مشکلی می‌تواند به ژنراتور و موتور آن آسیب برساند و بدترین قسمت آن کم شدن از قسمت دستگاه به هنگام فروش آن است. اگر دستگاهتان دچار چنین مشکلی شد باید برای حل آن به اقدامات زیر متوسل شوید:

    ·        بهتر است ابتدا از پمپ دستی استفاده کنید تا به این ترتیب پمپ سوخت اصلی تأمین شود و از مسیر بازگشت به باک بازگردد. این روش باعث هواگیری سیستم سوخت رسانی می‌شود.

    ·        اگر با روش فوق نتوانستید مشکل را حل کنید باید یک نفر استارت بزند و نفر دیگر به طور همزمان از پمپ دستی استفاده کند. انجام همزمان این دو عمل می‌تواند منجر به هواگیری کامل سیستم سوخت رسانی شود.

    ·        در صورتی که هیچ یک از مراحل بالا جواب نداد باید به وجود مشکل در سیستم انژکتور مشکوک شوید. در این حالت به احتمال زیاد هوا بالای سوزن های انژکتور گیر کرده است. برای حل مشکل می‌بایست لوله های گازوئیلی باز شوند و سپس مرحله قبلی باید دوباره انجام شود. برای وصل کردن مجدد لوله ها توجه داشته باشید که اتصال به درستی انجام شده باشد تا شاهد نشتی سوخت نباشید.

    آیا هزینه رفع مشکل استارت نخوردن دیزل ژنراتور زیاد است؟

    به هر حال تعویض هر یک از قطعاتی که در طول فرآیند حل مشکل باید انجام شود نیازمند صرف هزینه است اما اگر بخواهید استارت را تعویض کنید باید از 3 تا 15 میلیون تومان هزینه کنید که قیمت بستگی به کیفیت دارد.

    ما در این مقاله به صفر تا صد علت استارت نخوردن دیزل ژنراتور پرداخته‌ایم. از اینکه تا انتها با ما همراه بودید، سپاسگزاریم.

    دی 6, 1402

    دسته‌بندی:دیزل ژنراتور