در 9 مرحله دیزل ژنراتور خود را تمیز کنید!
هر وسیله ای نیاز به تمیز کردن دارد و نباید نسبت به این مسئله بی توجه بود چرا که میتواند عواقب ناخوشایندی برای مصرف کننده داشته باشد. دیزل ژنراتورها یکی از دستگاههای کاربردی و مفیدی هستند که روزانه در مراکز صنعتی و مهم مورد استفاده قرار میگیرند و باید نسبت به تمیزی آنها حساس بود.
میتوان گفت تمیز کردن یک ژنراتور به اندازه نگهداری و تعمیر آن از اهمیت برخوردار است. بنابراین باید به طور منظم اقدام به تمیزکاری آن کرد و این مسئله مهم را پشت گوش نینداخت. گرد و غبار همه جا وجود دارد و زبالهها هم میتوانند توسط خود اشخاص ایجاد شوند.
علاوه بر این گاهی در محل نگهداری دیزل ژنراتور حیوانات موذی زندگی میکنند که باعث کثیفی و آلودگی آنجا میشوند و مشکلات عدیدهای برای دستگاه ایجاد خواهند کرد. آلودگی و کثیفی ژنراتور دیزلی میتواند باعث کاهش راندمان و عملکرد آن شود و مسلم است که هیچ کدام از ما دوست نداریم برای چنین مسئله سادهای هزینههای زیاد بپردازیم.
فرض کنید دیزل ژنراتور را مدتهاست تمیز نکردهاید و گرد و غبار روی آن نشسته و کمی هم آشغال روی آن وجود دارد. همه این آلودگیها میتواند وارد مخزن سوخت شده و از طریق آن به سیستم روغن و ورودیهای سوخت یا روغن وارد شوند و مانع استارت خوردن و حتی روشن شدن شوند.
ژنراتورها بیدی نیستند که با این بادها بلرزند اما باید جانب احتیاط را رعایت کرد و مقاومت آنها را بهانهای برای تمیز نکردنشان قرار نداد. در مطلب پیش رو قصد داریم مراحل تمیز کردن این دستگاه را توضیح دهیم و نکاتی مهم راجع به این موضوع بیان کنیم. با ما در پارسیان دیزل همراه باشید.
آیا میتوان از شلنگ و آب به منظور شست و شوی دیزل ژنراتور استفاده کرد؟
نخستین نکته مهمی که باید مدنظر داشته باشید این است که دیزل ژنراتورها به چه منظوری طراحی و تولید شدهاند؟ درست است از این دستگاههای پرکاربرد به منظور تأمین برق مراکزی که برق ندارند استفاده میشود.
حال تصور کنید شلنگ آب را روی اجزای مختلف یک وسیله برقی بگیرید و بخواهید با این روش اقدام به تمیزی آن بکنید که قطعا روشی خطرناک خواهد بود. به محض اینکه آب به اتصالات برقی برسد یا حتی رطوبت افزایش یابد، زنگ زدگی در اجزای مختلف دستگاه اتفاق خواهد افتاد و باعث ضعیف شدن آنها میشود.
به همین خاطر است که گفته میشود نباید به هیچ وجه از آب برای تمیز کردن دیزل ژنراتور استفاده کرد. خطر دیگری که ممکن است این شیوه تمیزکاری داشته باشد، برق گرفتگی هنگام کار با دستگاه است. قید این روش را همین الان بزنید.
ابزارهای مجاز برای تمیز کردن دیزل ژنراتور
اگر روی دیزل ژنراتوری که خریدهاید گرد و غبار نشسته و قصد دارید اقدام به تمیز کردن آنها کنید میبایست از پارچهای کمک بگیرید که چربی زدایی غیرقابل اشتعال دارد. (یعنی احتمال سوختن ندارد.) همچنین میتوانید به کمک یک برس نرم از قبیل مسواک، گرد و غبار باقی مانده سوخت که اطراف دهانهها مانده پاک کنید.
علاوه بر این برای اینکه گرد و غبار و زبالههای دریچهها و لاستیکها را تمیز کنید میبایست از کمپرسور هوا بهره بگیرید. توجه داشته باشید که نباید از موادی که قابلیت اشتعال دارند، استفاده کنید چرا که باقی مانده آن روی اجزای مختلف میتواند باعث آتش سوزی به هنگام کار کردن شود.
در صورتی که قصد دارید اجزایی از دیزل ژنراتور مثل فیلتر هوا، کاربراتور یا شمع را تمیز کنید، به پیچ گوشتی و آچار نیاز پیدا خواهید کرد. (فرچه سیمی هم فراموش نشود.)
9 مرحله برای تمیز کردن اصولی و درست دیزل ژنراتور
گفتیم که نیاز است دیزل ژنراتورها به طور منظم و اصولی تمیز شوند و آلودگیهای آنها برطرف شود تا از بروز مشکلات جانبی پیشگیری گردد. اغلب مصرف کنندگان شاید نسبت به تمیزی و رفع آلودگی از ژنراتور خود حساس باشند اما عده کمی راجع به شیوه صحیح و اصولی آن اطلاعات دارند. به همین خاطر است که قصد داریم مراحل اصولی تمیز کردن ژنراتور را توضیح دهیم:
1. چک کردن روغن
فرقی نمیکند که موتور دیزل ژنراتور باشد یا خودرو چرا که باید حتما پیش از استفاده نسبت به چک کردن روغن آن اقدام کنید. در صورتی که ژنراتور نو است بعد از گذشت 20 ساعت استفاده مداوم میبایست روغن را عوض کنید.
همواره بقایای روغن که شامل روان کنندهها و ذرات فلزی میشود، میتوانند باعث ایجاد مشکل شوند. تعویض روغن به طور کلی بعد از هر 100 ساعت استفاده انجام میشود و اگر روغن به هر دلیلی کثیف تر بود باید در مدت زمان کوتاه تری نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.
2. تمیز و تازه نگه داشتن سوخت
برای اینکه سوخت خود را ذخیره کنید نیاز به ظروف خاصی دارید که بهتر است از نوع OSHA باشند. این ظروف مورد تأیید هستند و باید آنها را در مناطق خشک و تمیز نگهداری کنید تا گرد و غبار روی آنها ننشیند. سوختی که کثیف است و همراه با زباله میباشد، میتواند به قطعات موتور آسیب برساند و عمل احتراق را با مشکل مواجه کند.
همچنین توجه داشته باشید که سوخت دیزل ژنراتور همواره سالم باقی نمیماند و اگر بیش از حد بماند خراب خواهد شد. به همین منظور روی ظروف ذخیره سوخت تاریخ خرید آن را درج کنید تا اطمینان یابید که سوخت تازه است. سوختی که خراب شده دیگر کارایی سابق را ندارد و ممکن است در مواقع اضطراری باعث روشن نشدن ژنراتور شود.
3. تمیز کردن فیلتر هوا
موتور دیزل ژنراتور نیاز به هوا دارد و باید مثل آدم نفس بکشد تا کار کند. گفتیم که گردش هوا درون سیلندرها باعث احتراق کامل میشود و در صورتی که هوا به میزان کافی به موتور نرسد، روشن شدن با مشکل مواجه خواهد شد.
بنابراین باید فیلتر هوا را تمیز نگه دارید و بعد از هر مرتبه استفاده از دستگاه اقدام به بررسی آن کنید. حتما در شرایط گرد و غبار به دقت فیلتر هوا را بررسی کنید.
4. مراقب نشتیها باشید
هنگامی که محیط بیرونی دیزل ژنراتور را تمیز کردید، باید به دنبال نشتی روغن باشید چرا که ممکن است برخی از اجزا و قطعات شل شده باشند و روغن نشتی کرده باشد. بنابراین هر قسمتی که باعث نشتی میشود سفت و محکم کنید یا در صورت نیاز تعویض نمایید.
5. قطعات را محکم و سفت کنید
فرض کنید برخی از پیجهای دستگاه ژنراتور شل شده باشند و استارت بزنید. در چنین شرایطی ارتعاش و لرزش دستگاه به اجزای مجاور و اطراف آسیب وارد میکند و بهتر است وقتی به فکر تمیز کردن قطعات افتادهاید نگاهی به پیچها بیندازید و اگر شل شدهاند، آنها را سفت کنید.
6. تمیز کردن شمعها را فراموش نکنید
یکی از اجزایی که با نبود آن دیزل ژنراتور به درستی کار نمیکند، شمعها هستند. هر چه مدت زمان طولانیتری باشد که از دستگاه استفاده میکنید این احتمال وجود دارد که روی شمعها با خاک، روغن و الباقی کربن ناشی از دود پوشانده شوند.
آلوده شدن شمعها باعث میشود عمل جرقه زدن آنها با مشکل روبرو شود. وقتی میخواهید روغن را تعویض کنید باید دوشاخهها را به دقت بررسی کرده و تمیز نمایید. برای این کار بهتر است از یک برس سیمی یا پاک کننده شمع استفاده کنید. به محض اینکه چینی آن ترک خورد یا شکست باید نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.
7. تمیز کردن صافی
در قسمت پر کردن باک سوخت یک صافی وجود دارد که کثیفیها و زبالههایی که ممکن است در سوخت وجود داشته باشد را جمع آوری میکند. به صافی نگاه کنید و اگر در آن رسوب مشاهده کردید حتما آن را جدا کرده و تمیز کنید. علاوه بر این بهتر است سوخت قبلی را تخلیه کرده و با سوخت جدید جایگزین کنید.
8. چک کردن سالانه ژنراتور
پیشتر گفتیم که نیاز است بازدیدهای روزانه، هفتگی و ماهانه از دیزل ژنراتور داشته باشیم تا عیب یابی آن به طور مرتب انجام شود و در صورت بروز مشکل بتوانیم نسبت به حل آنها اقدام کنیم. یک روش سودمند دیگر هم بازدید سالانه دستگاه است. در عیب یابی سالانه میبایست به قطعات شکسته یا ترک خورده توجه داشته باشید و در صورت مشاهده هر گونه مشکلی نسبت به حل یا تعویض آن اقدام کنید.
9. قرار دادن ژنراتور در انبار
با فرض اینکه از دیزل ژنراتور خود برای مدتی طولانی استفاده نخواهید کرد بهتر است آن را بعد از استفاده در یک دوره خاص به دقت تمیز کرده و تا وقتی که مجددا مورد استفاده قرار دهید در انباری نگهداری کنید. با انجام این کار ژنراتور هر زمان که موردنیازتان باشد آماده به کار خواهد بود.
جهت آشنایی با انواع دیزل ژنراتور و رید آن به صفحه “دیزل ژنراتور” مراجعه کنید.
نکات مهم در انبار قرار دادن دیزل ژنراتور
همان طور که گفتیم پیش از آنکه بخواهید دیزل ژنراتور را برای مدتی انبار کنید و مورد استفاده قرار ندهید، بهتر است نسبت به تمیز کردن آن اقدام کرده و عیب یابیهای آن را به دقت انجام دهید. سپس میتوانید تا زمان استفاده بعدی دستگاه را توی انباری قرار دهید. حال بیایید ببینیم پیش از قرار دادن ژنراتور در انباری باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم:
· ابتدا به ساکن باید بستهای باتری را تمیز کرده و سپس باتری را از محل خود خارج کنید. برای اینکه به خوبی سطح باتری تمیز شود بهتر است از یک برس سیمی استفاده شود تا اکسیداسیون و آلودگیهای اطراف پایهها از بین بروند. در نهایت باید توجه داشته باشید که باتری کاملا شارژ شده باشد.
· نکته مهم بعدی که باید به خاطر داشته باشید این است که اگر قصد دارید بیش از یک ماه دیزل ژنراتور را بلااستفاده قرار دهید، حتما میبایست سوخت را از باک تخلیه کنید. باقی ماندن سوخت در مخزن برای مدت طولانی باعث خرابی آن میشود. البته افزودنی هایی برای ماندگاری بیشتر سوخت ژنراتور وجود دارند ولی باز هم بهترین گزینه همان تخلیه کامل سوخت میباشد.
· در وهله بعدی باید درپوش شمعها را برداشته و از سوراخ آن چند قطره روغن اضافه کنید. با انجام این کار سوراخ سیلندر را روغن کاری خواهید کرد و از خوردگی آن جلوگیری به عمل میآید.
· پیش از آنکه بخواهید شمعها را تعویض کنید باید یک الی دو مرتبه به آرامی دستگیره استارت را بکشید و تا وقتی که احساس مقاومت نکرده اید آن را ادامه دهید و به محض احساس کردن رهایش نمایید.
· برای دیزل ژنراتور مکان خشک و بدون رطوبت پیدا کنید تا گرد و غبار نتواند باعث کثیفی آن شود و مشکل ایجاد کند.
· در صورتی که ژنراتور را توی انباری قرار نمیدهید حتما میبایست هر دو ماه یک مرتبه نسبت به راه اندازی و استارت زدن آن اقدام کنید تا روغن در قطعات آن به جریان بیفتد و مطمئن شوید در شرایط ضروری کار میکند. همچنین میتوانید از افزودنی سوخت که تثبیت کننده سوخت هم نامگذاری شده به منظور کاهش خرابی بنزین یا گازوئیل بهره ببرید.
یک نکته را همواره مدنظر داشته باشید و آن اینکه ژنراتوری که روشن نمیشود احتمالا کثیف است. اگر چه دلایل بی شماری برای روشن نشدن و استارت نخوردن دیزل ژنراتورها وجود دارد اما تمیز نگه نداشتن آن یک دلیل رایج محسوب میشود.
جهت آشنایی با دلایل استارت نخوردن دیزل ژنراتور به مقاله “16 دلیل روشن نشدن دیزل ژنراتور” مراجعه کنید.
گرد و غبار باعث کثیفی سوخت، فیلتر هوا و کاربراتور میشود و زمانی که شمعها را درگیر آلودگی کند به درستی جرقه نمیخورد و روشن نخواهد شد. بنابراین توصیه میشود بعد از هر بار استفاده حتما نسبت به تمیز کردن آن اقدام کنید.
عدهای سوال میپرسند که آیا میتوان از واشر فشار برای تمیز کردن قطعات ژنراتور استفاده کرد؟ پاسخ منفی است. ما توصیه نمیکنیم که از واشر فشار برای تمیز کردن دیزل ژنراتور استفاده کنید. نیروی اسپری مذکور به قطعات آسیب وارد میکند و روی دستتان هزینه خواهد گذاشت.
علاوه بر این همان طور که ملاحظه کردید؛ رطوبت میتواند به درون دستگاه نفوذ کرده و باعث خرابی اجزای مختلف آن شود. آب موجب زنگ زدن قطعات و اتصالات میشود و عملکرد کلی ژنراتور را زیر سوال خواهد برد. همچنین آب باقی مانده روی دستگاه میتواند باعث برق گرفتگی شود. ازاینکه تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید، سپاسگزاریم.
دی 27, 1402